композитна металочерепиця

Композитна металочерепиця

Композитна черепиця або, як її ще називають композитна металочерепиця, з'явилася порівняно недавно - всього кілька десятиліть тому, але, незважаючи на це, міцно утримує місце в п'ятірці серед найбільш затребуваних покрівельних матеріалів. Вона має оптимально збалансовані характеристики і практично позбавлена ​​недоліків. Композитна покрівля пожаробезпечна, має відмінну вітростійкість, не боїться спеки, морозу і вологи, добре захищена від корозії і має високу біологічну стійкість. При цьому покрівля виглядає елегантно і солідно, будучи прикрасою будинку. Ці високі характеристики обумовлюють довговічність покрівельного матеріалу. Виробники композитної черепиці дають гарантію на свої вироби не менше 30 років (таку гарантію, наприклад, має композитна покрівля Metrotile, Dekra, Roser, Feroof, Luxard, а композитна черепиця Gerard має 50-річну гарантію. В рамках цієї статті ми обговоримо, чим обумовлений тривалий термін експлуатації цього покрівельного матеріалу і що робить його по-справжньому надійним і довговічним.

Секрет 1.

Секрет 2.

Секрет 3.

Секрет 4.

Секрет 5.

 

Source: http://glavbud.com/statyi/kompozitna-metallocherepitsa-5-sekretov/Дивитися відео про композитна металочерепиця

"Буддах Львів" ч. 2

Оваа статија можеби бара дополнително внимание за да ги исполни стандардите за квалитет на Википедија.
Ве молиме подобрете ја оваа статија ако можете.
Оваа статија или заглавие има потреба од викифицирање за да ги исполни стандардите за квалитет на Википедија.
Ве молиме помогнете во подобрувањето на оваа статија со соодветни внатрешни врски.

Композитни материјаликомпозити

Историја[уреди | уреди извор]

Композитите се направени од одделни материјали наведени како составни материјали. Постојат две категории на составните материјали: матрица и зајакнување. Потребно е барем по еден дел од секој тип. Материјалот од матрицата опкружува и поддржува материјали преку одржување на нивните релативни позиции. Засилувањето овозможува нивните специјални механички и физички својства да ги подобрат својствата на матрицата. A synergism дава материјални својства недостапни од индивидуалните составни материјали, додека широкиот спектар на матрицата и зајакнувањето на материјалите, им овозможува на дизајнерот на производот или структура да ја избери оптималната комбинација.

Инженерните композитни материјали мора да бидат обликувани по форма. Материјалот на матрицата може да се доведе до зајакнување пред или после засилениот материјал сместен во шуплив калап или врз површина со мувла. Матричниот материјал се топи, по што формата на делот главно е set. Во зависност од природата на матричниот материјал, ова топење може да се случи на различни начини како хемиска полимеризација или солидификација од растопената состојба.

Разновидноста на калапите може да се искористи во согласност со крајната стапка на дизајнерските барања. Главните фактори кои влијаат на методологијата е природата на избраната матрица и засилените материјали. Друг важен фактор е севкупниот квантитет на материјалот што треба да биде произведен. Големи количини може да бидат користени за да ги прифатат високите капитални трошоци за брзо и автоматизирано произбодство на технологија. Мали производствени количини се прилагодени со пониски капитални трошоци, но поголем труд и обработка на трошоците со соодветно помала стапка.

Повеќето комерцијално произведени композити користат полимерен матричен материјал често наречен смолно решение. Постојат многу различни полимери на располагање во зависност од почетните суровини и состојки. Постојат неколку различни категории , секоја со бројни варијации. Најчестите се познати како полиестер, винил естри, епоксидни, фенолни.

Методи на Составување[уреди | уреди извор]

Во главно, материјалите на засилувањето и на матрицата се комбинираат, компактираат и се носат во процес на составување. По процесот на составување, формата не калаповите е воглавно одредена но сепак може да се деформира под одредена состојба во процесот. За термосетниот полимерен матричен материјал, процесот на составување е реакција која е предизвикана од додатокот на други топлински или хемисли реактанти како органски пероксиди. За термопластичен материјал со полимерна матријца, процесот на составуваер е зацврстување од составената состојба. За метално-матричен материјал како титаниумска фолија, процесот на составување е загревање на висок притисок на температури близу до точката на топење.

За повеќе метоти на составување, погодно е да се посочува на еден составен калап како долен и друг како долен. Долниот и горниот калап ги претставуваат различните страни на составуваниот панел, а не конфигурацијата на состаувањето во вселена. Во оваа конвенција, секогаш постои долен калап, а некогаш и горен. Конструкцијата на калапите започнува со нанесување на материјалите на долниот калап. Долниот и горниот калап се генерализирани изрази за посебни поими како машка и женска страна, а-страна и б-страна итн. Континуирани производствени процеси користат различна номенклатура.

Обликување со вакум торба[уреди | уреди извор]

Процесот со помош на двострани моделери ја формира површината на панелот. На долната страна е круто моделиран а на горниот дел од страната е флексибилна мембрана или вакуум кеса. Флексибилната мембрана може да биде еднократно направен силиконски материјал или екструдиран полимер филм. Потоа, вакуумот формира празнина. Овој процес може да се изврши во било кој амбиент или покачена температура со амбиентниот атмосферски притисок постапувајќи по вакуум кеса. Најекономичен начин е со користење на вентури вакуум и воздушен компресор или вакуум пумпа.

Вакуумската вреќа е една кеса направена од силна гумено-обложена ткаенина или полимер филм кој се користи за обврзница или ламинат материјали. Во некои апликации кесата го опфаќа целиот материјал, а во други апликации се користи калап за да формира едно лице на ламинат додека со единствено еднострана вреќичка се запечатува надворешната страна од лицето на ламинат со помош на калап. На отворениот крај е запечатена и воздухот е извлечен од вреќата преку брадавица со помош на вакуум пумпата. Како резултат на тоа, униформираниот притисок кој се приближува од една атмосфера, се применува на површината на објектот внатре во кеса, држејќи делови заедно додека лепило лекови. Целата торба може да се пласира во температурата под контрола на печката, масло бања или водена бања и нежно загреан да се забрза лекување.

Во трговски објекти дрвените вакуум кеси се користат за ламинат криви и неправилни форма поединости.

Типично, полиуретан или винил материјали се користат за правење на вреќа, која обично е отворена на двата краја. Ова и дава пристап до парче, или парчиња да бидат залепени. А пластични прачка е поставен врз торба, кој потоа се здипли во текот на прачка. А пластични ракав со отворање во неа, е тогаш купени над прачка. Оваа постапка претставува печат на двата краја на кесата, кога вакуум е подготвена да се извлечат.

А "котури" се користи во кесата за парче се залепени за да се постават на. На котури има низа од мали прорези, исечете ја, за да им овозможи на воздух под него да бидат евакуирани. Во котури мора да имаат заоблени рабови и агли за да се спречи вакуум од распарчување торбата.

Кога закривен дел е да бидат залепени во вакуум кеса, важно е дека парчиња се лепат да се стави повеќе од една цврсто изграден форма, или да има воздух мочниот меур ставени во форма. Оваа воздух мочниот меур има пристап до "слободна воздух" надвор од торбата. Се користи да се создаде еднаков притисок во форма, спречувајќи го да бидат задушени

Продукти[уреди | уреди извор]

Tooling[уреди | уреди извор]

Некои типови на материјалните алатки што се користат во производство на композитни структури вклучуваат инвар , челик , ал уминиум , засилена силиконска гума , никел и јаглеродни влакна. Изборот на материјалната алатка е типично врз основа , но не е ограничен , на коефициентот на термичката експанзија , очекуваниот број на циклуси , крајната точка на толеранција , саканата или потребната состојба на површината , метод на лек , температурната стаклена транзиција на материјалот е модулирана , метод на лиење , матрица , трошоци и различни други мислења.

Механика[уреди | уреди извор]

Физичките својства на композитни материјали и генерално не изотропски (независно од насоката за применета сила)во природата, туку се обично ортотропски (различен во зависност од насоката на применетата сука или оптоварување)На пример,вкочанетост на сложен панел често ќе зависи од ориентацијата на применети сили и / или моменти. Панел-вкочанетост исто така зависи од дизајнот на панелот. На пример зајакнување на влакното и матрицата кои се употребени, методот на панел градење, термосет наспроти термопластични. Типови на ткаење и ориентација на оската на вланото кон применета сила. Спротивно на тоа, изотропските материјали (на пример,алуминиум или челик)во станандардна кована, обично имаат иста вкочанетост без оглед на насоката на ориентацијата на променети сили и/или моменти Односот меѓу силите/моментите и притисоците/curvatures за изотрпски материјал може да се опише со следниве материјали својства : Јанг Модул, смолкнување модул и односот на Поасон во релативно едноставни математички односи. За анизотопски материјал, потребно е математиката на вториот цел тензор и до 21 материјалниот имот константи. За посебен случајна ортогоналната изотопија, постојат три различни материјален имот константи за секоја Јанг модул, смолкнување модул и односот Поасон е-вкупно 9 константи за да се опише односот меѓу силите. моменти и притисоците/ curvatures. Техники кои ги користат предностите на анизотропските својства на материјалите вклучуваат отвор и шпилка кај зголобовите (во природна мешавина како што е дрво).

Наводи[уреди | уреди извор]

За понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни линкови[уреди | уреди извор]

„Композитен материјал“ на Ризницата ?
 • Composite material key concepts
 • Distance learning course in polymers and composites
 • Composite Sandwich Structure of Minardi F1 Car
 • Teaching support materials for the University of Plymouth composites degree
Нормативна контрола

Source: https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BBКартинки про композитна металочерепиця з Google, BingКакво представлява стъклокомпозитна арматура?

арматурастъклопластова арматураСтъклопластова арматурастъклокомпозитна арматура

Смарт Метал Групкомпозитна арматурановият продукткомпозитни материалиКомпозитната стъклопластова арматураКомпозитна арматуракомпозитна арматуракомпозитната арматура

Стъклокомпозитната арматураСмарт Метал ГрупНеметална (композитна) арматура(стъклокомпозитна арматурабазалтова арматураКомпозитна арматуракомпозитна арматура

стъклокомпозитната арматураарматурното фибростъклостъклокомпозитна арматура

История на стъклокомпозитна арматура

неметалната арматуранеметална арматурастъклокомпозитна арматураиновативен материалстъклокомпозитна арматурастъклокомпозитна арматура

Област на стъклопластова арматура, композитна или стъклокомпозитна арматура

Стъклокомпозитна арматура (

 1. Стъклокомпозитна арматура е предназначена за използване в промишленото, в гражданското и пътното строителство.
 2. Прилагане в конкретни сгради и съоръжения за различни цели.
 3. За употреба в лекият и тежък бетон (пенобетон, плочи за покриване и монолитни фундаменти)
 4. Многослойна зидария.
 5. В качеството на дюбели за закрепване на външната изолация за стените на сгради.
 6. В качество на мрежи и армировъчни прътове в конструкциите.
 7. В качество на гъвкави връзки в трислойните каменните стени на сгради и съоръжения от гражданско, промишлено и селскостопанско строителство, включващи основен, облицовъчен слой и слой от твърда изолация.
 8. Използване при укрепване на нестабилни земни маси и други.
 9. Морски и пристанищни съоръжения.
 10. Канализация, отводнителни и дренажни инсталации.
 11. Пътно платно и ограждения.
 12. Елементи на инфраструктура и химическо производство.
 13. Изделия от бетон с предварително напрегнато и ненапрегнато армиране (осветителни стълбове, електрически стълбове, изолационни траверси на електропроводи, пътни и тротоарни плочи, оградни плочи, бордюри, стълбове и кули, железопътни траверси, изделия за колектори, тръбопроводни (централно отопление, кабелни канали), комунални системи.
 14. При изграждането на къщи по метода на постоянен кофраж.
 15. При изграждането на устойчиви на земетресения сгради и съоръжения, както съществуващите, така и новоизградени.
 16. Също така на стъклопластовата арматура, в сравнение с метална, не влияе електромагнитна корозия. Поради тази причина, тя се използва в бетонни конструкции на електростанции, подземно метро, в основите под железопътните линии, също така в стени и тавани на изследователски комплекси и медицински центрове, където намесата от полета на метална арматура могат да повлияят на показанията и работа на оборудване за ядрено-магнитен резонанс.
 17. Стъклопластовата арматура се използва в селското стопанство в изграждането на конструкции, които са изложени на постоянно въздействие на агресивна среда – подпорна стена, силозни траншеи, оградни плочи, резервоари и т.н.. Стъклокомпозитната арматура се използва като опора за растения и цветя, която поради своите физични и химични характеристики се отличава със своята издръжливост. В допълнение, пръти от стъклопластовата арматура не се нуждаят от боядисване, не ръждясват, не гният, имат висока якост, се характеризират с прекрасен външен вид, и в същият момент имат най-ниска цена на пазара. Използването на стъклокомпозитна арматура удължава експлоатационен период на конструкция 2-3 пъти по дълго в сравнение с метална арматура, особено при въздействието върху тях на агресивна околна среда, включително съдържащи хлоридни соли, основи и киселини.

Преимущества на стъклопластова арматура, композитна или стъклокомпозитна арматура

 • От 2,5 до 3 пъти по-силен в сравнение с традиционната метална армировка при еднакъв диаметър. Това прави възможно или да се увеличава размера на клетката при плетене на мрежата (в случай на използването стъклокомпозитна арматура с диаметър с равен диаметър на стоманена арматура) или да се остави същият диаметър размер на клетката, но да се използва композитна арматура с по-малък диаметър. И в двата случая, допълнителното предимство ще бъде значително намаляване на теглото и цената на крайната конструкция.
 • Химическа и корозионна устойчивост. Силно устойчив към водни, солени и окислени среди и отнася към материалите на първата група за химическа устойчивост. Това също така гарантира издръжливостта и липсата на напукване и разрушаване на армирани бетонни конструкции, поради вътрешни напрежения, възникващи в процеса на корозия и корозионно надуване, както е в случая със стоманена арматура.
 • В сравнение с метала, има по-ниска топлопроводимост. Топлопроводимостта на композитни материали въз основа на стъклопласта е по ниска от металната топлопроводимост с повече от 10 пъти. В резултат на това композитна строителна арматура, за разлика от стоманена – не е мост за студ и топлина в армирана бетонна конструкция.
 • В сравнение с метална арматура, стъклопластова е устойчива върху агресивни среди, което е голямо предимство, тъй като при заливане на бетон, който е наситен с алкални вещества или при въздействие с вода, не води в крайна сметка до ръждясване и влошаване при съединението на арматура с бетон.
 • Композитна арматура не губи якостните свойства при въздействие на изключително ниски температури.
 • Спестяване на транспортни разходи – арматура ⦰4 – 10 мм с обща дължина до 10 км, с ниското си тегло може лесно да се транспортира с автомобил или малък транспортен бус.
 • Стъклокомпозитна арматура ⦰4 – 10 мм се произвежда в намотки от 100 м, при инсталирането на армирани конструкции се отрязва до необходимата дължина, следователно, не остават ненужни остатъци. Това също спестява бюджета при изграждането.
 • Стъклокомпозитна арматура е диелектрик (непроводима), магнитопрозрачна и радиопрозрачна. Не променя свойствата си под влиянието на магнитни полета.
 • По-ниска плътност и следователно по-ниско тегло в сравнение с традиционна стоманена арматура. В случай при равен диаметър, композитна арматура 9-10 пъти по-лека.
 • По-евтина от стоманена арматура, поради възможността за прилагане на по-малък диаметър със същата якост на диаметъра.
 • Намаляване на разходите на фондацията за къщата в 2 пъти – това е реалността.
 • Специалистите са изчислили и направили сравнителен анализ за производството на фундамента за 2-етажна сграда с фундаментална плоча с дебелина 300 мм. В един от случаите, в основата на фундамента се използва метална арматура, а в другият – стъклокомпозитна арматура.
 • Както се вижда от инженерните изчисления, използването на стъклокомпозитна арматура, вместо метална при производството на фундамента, помага да се намалят разходи за арматура наполовина.
 • Освен това, поради високите антикорозионни свойства на композитна арматура е възможно намаляването на дебелината на фундаментната плоча до 200 мм, което може значително да намали разходите за бетон. Също така, устойчивостта на арматурата към корозия може значително да удължи експлоатационния период на конструкцията, като по този начин в последствие се намаляват и разходите за поддръжка и ремонти.

Сравнителни характеристики на метална арматура класа А – III и композитна арматура

Характеристики

Арматура

Метална клас А – Ш (А400С)

Композитна арматура

Материал

Стомана

Стъклоровинг свързан с полимер въз основа на епоксидна смола

Издръжливост на якост при опъване, МПа

390

1 300

Модул на еластичност, МПа

200 000

55 000

Относително удължаване, %

25

2,2

Коефициент на топлопроводимост, Вт/(мּ0С)

46

0,35

Коефициент на линейно разширяване αх10-5/0С

13-15

9-12

Плътност, т/м³

7,8

1,9

Корозионна устойчивост към агресивни среди

Корозира

Неръждаема стомана

Топлопроводимост

Топлопроводна

Нетоплопроводна

Електропроводимост

Електропроводна

Неелектропроводна – диелектрик

Произведени профили

6 – 80

4 – 24

Дължина

Дължина на пръти 6-12 м

Според изискванията на клиента

Екологичност

Екологична

Нетоксична, ниска степен на въздействие върху човешкия организъм и околната среда, свързани с клас на опасност 4 (ниска степен на опасност).

Експлоатационен период

В съответствие със строителни регламенти

Прогнозирана дълготрайност не по-малка от 80 години

Замяна на арматура по физични и механични свойства

⦰6 АIII ⦰ № 8 АIII №10 AIII №12 АIII №14 АIII № 16 АIII №18 АIII №20 АIII

4 АКС 6 АКС 7 АКС 8 АКС 10 АКС 12 АКС 14 АКС 16 АКС

Тегло, кг. (при равносилна замяна)

⦰6 А-III  – 0,266 ⦰ № 8 А- III – 0,395 № 10 A-III – 0,617 № 12 А-III – 0,888

14 А- III – 1,21 № 16 А- III – 1,58

18 А- III – 2,0 №  20 А- III – 2,47

4 АКС – 0,02 6 АКС – 0,05 7 АКС – 0,07 8 АКС – 0,08 10 АКС – 0,12 12 АКС – 0,20 14 АКС – 0,26 16 АКС – 0,35

Замяна на арматура по физични и механични свойства

Метална клас А – Ш (А400С)

Стъклопластова арматура

⦰6 АIII ⦰ № 8 АIII №10 AIII №12 АIII №14 АIII № 16 АIII №18 АIII №20 АIII

4 АКС 6 АКС 7 АКС 8 АКС 10 АКС 12 АКС 14 АКС 16 АКС

Тегло (кг) при равносилна замяна

Метална клас А – Ш (А400С)

Стъклопластова арматура

⦰6 А-III  – 0,266 ⦰ № 8 А- III – 0,395 № 10 A-III – 0,617 № 12 А-III – 0,888

№ 14 А- III – 1,21 № 16 А- III – 1,58

№ 18 А- III – 2,0 №  20 А- III – 2,47

4 АКС – 0,02 6 АКС – 0,05 7 АКС – 0,07 8 АКС – 0,08 10 АКС – 0,12 12 АКС – 0,20 14 АКС – 0,26 16 АКС – 0,35

Какво е това технологична линия?

стъклопластакомпозитна арматуракомпозитна арматурабазалтова арматуракомпозитна арматуракомпозитна арматурастъклокомпозитна арматура

Стандарт в Русия Евразийски съвет по стандартизация, метрология и сертификация (EASC) Стандарт ГОСТ 31938-2012
Стандарт в Америка Доклад ACI 440R-96 от Американския Институт за Бетон ACI Committee 440 ACI 440.1R-06 (Guide for the Design and Construction of Structural Concrete Reinforced with FRP Bars)
Стандарт в Канада Доклад на Канадската Изследователска Мрежа CAN/CSA-S6-02, 2002 «Design and Construction of Building Components with Fiber-Reinforced Polymers». CAN/CSA S806-02, Canadian Standards Association, Rexdale, Canada
Стандарт в Италия Доклад и препоръки от Италианския Консултативен комитет за технически препоръки за конструкции CNR-DT 203/2006 (Guide for the Design and Construction of Concrete Structures Reinforced with Fiber-Reinforced Polymer Bars)
Стандарт в Япония Доклад и препоръки от Японската общност на строителните инженери Japan Society of Civil Engineers (JSCE), 1997, «Recommendation for Design and construction of Concrete Structures Using Continuous Fiber Reinforcing Materials», Concrete Engineering Series No. 23, Tokyo, Japan
Стандарт в Швейцария Технически доклад подготвен от работна група Task Group 9.3  Technical report prepared by a working party of Task Group 9.3, FRP (Fibre Reinforced Polymer) reinforcement for concrete structures

Защо да изберете нас?

Смарт Метал Груп

 • е на удобно и комуникативно място
 • ви обслужва личен консултант
 • разполага с широка гама от метали и размери на склад
 • има дългогодишен опит в бранша
 • изпълнява бързо вашите заявки
 • производственият цикъл трае 10 дни
 • правим доставка в рамките и на Европейския съюз

 

Благодаря за изчерпателната информация и гласувам с

Source: http://smartmetalgroup.com/product/armaturna-stomana/armatura-kompozitna-stukloplastova/Leave a Replay

Make sure you enter the(*)required information where indicate.HTML code is not allowed